MG: “El món material no m’interessa una merda” / «El mundo material no me interesa una mierda»

Català: Qui fóra cantant de El Último de la Fila publicava a finals del passat 2011 el seu cinquè disc en solitari. Fidel a la seva veu, amb “Los días intactos” Manolo García no s’allunya del discurs sonor que ja practicava al costat de Quimi Portet i que ha seguit defensant en les seves obres volant per lliure. Volia que al llarg de la conversa em desxifrés els secrets del seu nou treball, que em mostrés pedaços de la seva vida i m’ensenyés fotos a contrallum, i, en canvi, aquest músic boig, amb sorra a les butxaques, m’ha acabat explicant que el futur del rock es troba a l’indie.

Castellano: Quien fuera cantante de El Último de la Fila publicaba a finales del pasado 2011 su quinto disco en solitario. Fiel a su voz, con «Los días intactos» Manolo García no se aleja del discurso sonoro que ya practicaba junto a Quimi Portet y que ha seguido defendiendo en sus obras volando por libre. Quería que a lo largo de la conversación me descifrara los secretos de su nuevo trabajo, que me mostrara parches de su vida y me enseñara fotos a contraluz, y, en cambio, este músico loco, con arena en los bolsillos, me ha acabado explicando que el futuro del rock se encuentra en el indie .

completa en Català y Castellano.
CATALÀ:

Amb una trajectòria com la teva, què se sent quan arriba el moment de publicar un disc nou, com aquest darrer “Los días intactos”?

Sóc veterà i tinc una accentuada capacitat d’abstracció. Sempre ha estat així, però ara més que mai. Quan acabo una gira i abandono la meva condició de músic amb certa popularitat, m’endinso en altres mons i m’oblido de tot una mica durant un temps.

Quins són aquests altres mons?

Em poso a pintar, a fer altres coses. I quan em poso de nou a compondre, és perquè en tinc ganes i em ve de gust, perquè tinc una necessitat de comunicació. Tinc un mecanisme molt senzill d’ús i mai no em plantejo si vendré més o menys discos. Evidentment, no negaré que el fet que el disc agradi i vengui és la pretensió de qualsevol músic, si més no, no em crec a cap músic que digui que això li és igual. Una altra cosa és si a l’hora de posar-te a treballar ho fas pensant en aquest possible triomf o no. Jo crec que la majoria de músics ho fan amb el cor i jo vull trobar-me entre aquests que ho fan amb passió, perquè estimem aquest ofici, aquells que no pensen ni en vendes, ni en llistes. La música és una cosa molt superior, molt més excel·lent: els acords, les melodies, els textos… No m’imagino un veritable literat escrivint per vendre, me l’imagino fent una obra amb un discurs propi. Aquesta és la qüestió. Després, un cop has acabat aquest treball, el dónes a una companyia de discos i ells el posen a la botiga, i quan et criden i et diuen que va molt bé, te n’alegres. I si et va molt malament, t’enfades i no ho acabes d’entendre (riu). És així de senzill.

Tot això de les llistes i les vendes se te’n refot per actitud vital o per tot el que ja vas aconseguir en el passat?

Hi ha un punt en què un músic ha de demostrar que s’ha de dedicar a això. Després pot tenir alts i baixos, pot fer discos que agradin més o menys, però una vegada el músic ha comprovat la seva capacitat de compositor, de cronista, de lletrista … alguna cosa greu ha de succeir perquè faci alguna cosa absurdament dolenta. Amb tot, encara que alguna cosa hi ha, això del coixí del que s’ha aconseguit en el passat és relatiu. En el meu cas, “Los días intactos” és el disc número 17 en què he participat com a compositor,

– en els primers formant part d’una banda, ja fos Los Rápidos o Los Burros, fent equip al 50% amb en Quimi (Portet ) a El Último de la Fila, o els cinc discos en solitari que he publicat-.

Parlaves del teu treball al costat del Quimi Portet. Quantes ofertes heu rebutjat per tornar amb El Último de la Fila?

Moltíssimes. Hi ha una mena d’assetjament, però es tracta d’una simple qüestió crematística. Quan un músic treballa no només es guanya la vida ell, sinó que posa en marxa una maquinària del que poden viure tranquil·lament 40 famílies. Per exemple, en el meu cas, fent la gira en solitari, tocant en uns 60 concerts per tot l’estat, depèn del dia, implica la feina d’entre 30 i 40 persones. Amb això, el que vull dir és que els interessos perquè tornis a posar en marxa una gran maquinària són molts. Però, sincerament, crec que és molt més digne i honest el que fa en Quimi per separat i el que faig jo per separat, aquesta actitud nostra de tenir cadascú el seu propi discurs.

Vaja, que no ets nostàlgic.

No criticaré mai a una banda que, havent estat molt popular en el passat i havent-ho deixat pels motius que sigui, tornin per enyorança o per diners, perquè la raó del retorn m’és igual. Si això els fa feliços a ells i al públic que paga una entrada per veure’ls, em sembla fantàstic. Si a més tornen amb un treball discogràfic nou, inèdit i bo, segurament haurà pagat la pena. En el meu cas, però, estic molt còmode i satisfet amb la meva feina actual. I entenc que en Quimi, a qui conec bastant, estigui feliç amb els seus discos i les seves gires. No hi ha cap motiu per un retorn d’El Último de la Fila. Som persones molt independents i que ja tenim una edat. Va ser una etapa estupenda, uns anys collonuts en què m’ho vaig passar molt bé i mantinc una bona amistat amb en Quimi. Hem deixat un petit llegat de cançons que encara molta gent recorda. Els discos encara estan publicats, la gent que vulgui pot accedir-hi. Raons que ens impulsin a tornar …? Si en Quimi i jo haguéssim estat vivint a la muntanya, allunyats del món, i de sobte tinguéssim ganes de música, potser, però…

Però no heu parat de treballar en les vostres respectives carreres en solitari.

Exacte. Tenint el nostre propi discurs en solitari, no li trobo sentit. Hi ha gent que ho enyora, que em demanen que tornem, però jo sempre contesto el mateix: “a mi ningú em retornarà als meus 25 anys”. Hi ha discos, hi ha gravacions de concerts … si enyores a El Último de la Fila agafa’t a això. Jo segueixo escoltant Crosby, Stills, Nash & Young, a Led Zeppelin, a un munt d’aquestes bandes, però no cal que es reuneixin per fer-me feliç.

Quins grups et fan feliç actualment?

Wilco. Jeff Tweedy és un geni i la banda, que no havia vist mai en concert fins fa poc, em va agradar. Tenen un directe contundent. El bateria era frenèticament fabulós, un dels guitarres enlluernava el personal, Tweedy és brutal… Em van entusiasmar.

No em sorprèn l’elecció quan recentment declaraves que el futur de la música rock passava per les bandes “indie”.

Si saben fer-s’ho, sí. És l’únic territori on l’experimentació i la recerca estan permesos. La música comercial va a sac, i no disposa d’espai per experimentar. És un error. I és que com diu en Vargas Llosa en alguna entrevista que he llegit, la cultura s’ha banalitzat. El negoci de la música ens pren per subnormals a tots, ens ho dóna tot mastegat, i no és això. Fa molt que vaig aprendre, i amb el temps no ha canviat, que la indústria musical no exerceix una tasca cultural, sinó crematística. Ells pretenen fer caixa, i punt. Ocasionalment, algunes petites companyies han tingut un afany no només de lucre, totalment respectable perquè tothom ha de guanyar-se la vida, sinó una necessitat cultural. Però, per desgràcia, aquesta funció en el món de la música és molt escassa. Els indies tenen l’obligació, entre cometes, d’experimentar i buscar, la qual cosa no vol dir que s’hagin d’acomodar en un món petit en el qual no es venen discos però que tant els fa, perquè ells són éssers “guais” i especials. Seria bonic que els grups d’indie que realment s’ho mereixen tinguessin cotes de vendes i una difusió importants. Estaria molt bé, que les coses ben fetes, boniques, experimentals, amb un fons cultural, gaudissin d’un reconeixement, i que les coses més estúpides i banals deixessin de copar espai de mercat. Això seria el més maco.

Uns pecats, tots aquests que has citat, que, més enllà de la pirateria, han dut a la indústria discogràfica a la crisi que viu avui dia.

És trist però és així. No han tingut visió de futur. No han tingut una certa capacitat d’unió per barallar-se contra les agressions externes. No han sabut, o no han volgut, perquè les grans companyies venen discos i centenars de coses més, de manera que, si els surt un fill ximple, l’abandonen i passen a dedicar el seu temps a un fill més espavilat que els donarà més diners. Davant d’aquesta situació és el moment per a la creativitat, perquè la gent es busqui la vida, per dir “aquí estem senyors, i fem coses collonudes, i som independents perquè no volem dependre de ningú”.

És per tot això que fa uns anys vas decidir crear la teva pròpia companyia discogràfica, Perro Records?

Jo el que faig és una doble jugada. A mi m’interessa la independència: faig els meus treballs quan, on, com i amb qui vull. Decideixo tota la feina que implica publicar un disc. I finalment, quan ja l’he acabat, el dono a una multinacional perquè me’l posi a les botigues i m’ajudi amb la promoció. Però la part creativa me la reservo absolutament, controlant també tota la promoció que vull o no vull fer. Una independència que no només intento mantenir, sinó que l’aconsegueixo. Però no és una cosa d’ara, des dels temps de Los Burros que funciono així.

D’alguna manera, Los Burros, i fins i tot El Último de la Fila, com a part d’aquella efervescent escena musical de la Barcelona d’inicis dels 80, éreu grups independents.

Sí, a la nostra manera érem un grup “indie”, sempre ho dic. El pecat que, suposadament, vam cometre, va ser passar a vendre discos i començar a poder fer gires serioses. Disposar d’un millor equip, millor banda i millors condicions de treball no significa ser un venut. Indie no és sinònim de “cutre”, sinó d’independència, combativitat, autenticitat i singularitat.

Com a mostra, els mateixos Wilco.

Evidentment. Que siguin un fenomen internacional significa que han de canviar la seva manera d’entendre la música? No. Que venen molt, millor per a ells, però no han canviat gens la seva manera de fer.

“Lo quiero todo”, crides en un dels temes de “Los días intactos”. Hem d’aprendre, més en temps com els actuals, a gaudir la vida?

Absolutament. Quan canto que ho vull tot, el meu “lo quiero todo”, aquest tot no és material, sinó espiritual.

Aquest “tempus fugit” que vas repetint al llarg de la cançó…

Exactament. És la recerca d’una plenitud interior. El món exterior és completament vomitiu, un “comecocos” de puta mare. El món material no m’interessa una merda, m’avorreix i no em motiva gens. A mi m’agrada el sol, els rius, el mar, nedar i anar amb bicicleta. Tinc un cor hippie. Crec que treballem massa.

Quina seria la teva reforma laboral?

Jo faria que la gent treballés fins als 55, i que els joves comencessin quan volguessin. Que la gent treballés 30 hores a la setmana, però que treballés tothom. Si ets gran i tens un mestratge que vols seguir impartint, segueix voluntàriament, si no, a partir dels 55 a prendre el sol i dedica’t a viure la vida (riu).

PROPERS CONCERTS DE MANOLO GARCIA

4 de maig. Teatre Coliseum, Barcelona. Entrades exhaurides.
5 de maig. Teatre Coliseum, Barcelona. Entrades exhaurides.
10 de maig. Teatre Coliseum, Barcelona. Entrades exhaurides.
11 de maig. Teatre Coliseum, Barcelona. Entrades exhaurides.
22 de maig. Palau de la Música, Barcelona. Entrades exhaurides.

CASTELLANO:
Con una trayectoria como la tuya, qué se siente cuando llega el momento de publicar un disco nuevo, como este último «Los días intactos»?

Soy veterano y tengo una acentuada capacidad de abstracción. Siempre ha sido así, pero ahora más que nunca. Cuando termino una gira y abandono mi condición de músico con cierta popularidad, me adentro en otros mundos y me olvido de todo un poco durante un tiempo.

¿Cuáles son esos otros mundos?

Me pongo a pintar, a hacer otras cosas. Y cuando me pongo de nuevo a componer, es porque tengo ganas y me apetece, porque tengo una necesidad de comunicación. Tengo un mecanismo muy sencillo de uso y nunca me planteo si voy a vender más o menos discos. Evidentemente, no voy a negar que el hecho de que el disco guste y venda es la pretensión de cualquier músico, al menos, no me creo a ningún músico que diga que esto le da igual. Otra cosa es si a la hora de ponerte a trabajar lo haces pensando en este posible triunfo o no. Yo creo que la mayoría de músicos lo hacen con el corazón y yo quiero encontrarme entre estos que lo hacen con pasión, porque amamos este oficio, aquellos que no piensan ni en ventas, ni en listas. La música es algo muy superior, mucho más excelente: los acuerdos, las melodías, los textos … No me imagino un verdadero literato escribiendo para vender, me lo imagino haciendo una obra con un discurso propio. Esta es la cuestión. Después, cuando hayas acabado este trabajo, lo das a una compañía de discos y ellos lo ponen en la tienda, y cuando te llaman y te dicen que va muy bien, te alegras. Y si te va muy mal, te enfadas y no lo acabas de entender (risas). Es así de sencillo.

Todo esto de las listas y las ventas se te jodido por actitud vital o por todo lo que ya conseguiste en el pasado?

Hay un punto en que un músico debe demostrar que se tiene que dedicar a ello. Después puede tener altos y bajos, puede hacer discos que gusten más o menos, pero una vez el músico ha comprobado su capacidad de compositor, de cronista, de letrista … algo grave debe suceder para que haga algo absurdamente mala. Con todo, aunque algo hay, eso de la almohada de lo conseguido en el pasado es relativo. En mi caso, «Los días intactos» es el disco número 17 en los que he participado como compositor,

– En los primeros formando parte de una banda, ya fuera Los Rápidos o Los Burros, haciendo equipo al 50% con Quimi (Portet) en El Último de la Fila, o los cinco discos en solitario que he publicado-.

Hablabas de tu trabajo junto al Quimi Portet. ¿Cuántas ofertas ha rechazado para volver con El Último de la Fila?

Muchísimas. Hay una especie de acoso, pero se trata de una simple cuestión crematística. Cuando un músico trabaja no sólo se gana la vida él, sino que pone en marcha una maquinaria de lo que pueden vivir tranquilamente 40 familias. Por ejemplo, en mi caso, haciendo la gira en solitario, tocando en unos 60 conciertos por todo el estado, depende del día, implica el trabajo de entre 30 y 40 personas. Con ello, lo que quiero decir es que los intereses para que vuelvas a poner en marcha una gran maquinaria son muchos. Pero, sinceramente, creo que es mucho más digno y honesto lo que hace Quimi por separado y lo que hago yo por separado, esta actitud nuestra de tener cada uno su propio discurso.

Vamos, que no eres nostálgico.

No criticaré nunca a una banda que, habiendo sido muy popular en el pasado y previa dejado por los motivos que sea, vuelvan por añoranza o por dinero, porque la razón del retorno me da igual. Si eso les hace felices a ellos y al público que paga una entrada para verlos, me parece fantástico. Si además vuelven con un trabajo discográfico nuevo, inédito y bueno, seguramente habrá valido la pena. En mi caso, sin embargo, estoy muy cómodo y satisfecho con mi trabajo actual. Y entiendo que Quimi, a quien conozco bastante, esté feliz con sus discos y sus giras. No hay ningún motivo para un retorno de El Último de la Fila. Somos personas muy independientes y que ya tenemos una edad. Fue una etapa estupenda, unos años cojonudos en que me lo pasé muy bien y mantengo una buena amistad con Quimi. Hemos dejado un pequeño legado de canciones que todavía mucha gente recuerda. Los discos todavía están publicados, la gente que quiera puede acceder. Razones que nos impulsen a volver …? Si Quimi y yo hubiéramos estado viviendo en la montaña, alejados del mundo, y de repente tuviéramos ganas de música, tal vez, pero …

Pero no ha parado de trabajar en sus respectivas carreras en solitario.

Exacto. Teniendo nuestro propio discurso en solitario, no le encuentro sentido. Hay gente que lo añora, que me piden que volvamos, pero yo siempre contesto lo mismo: «a mí nadie me devolverá a mis 25 años». Hay discos, hay grabaciones de conciertos … si añoras en El Último de la Fila agárrate ello. Yo sigo escuchando Crosby, Stills, Nash & Young, Led Zeppelin, a un montón de estas bandas, pero no es necesario que se reúnan para hacerme feliz.

¿Qué grupos te hacen feliz actualmente?

Wilco. Jeff Tweedy es un genio y la banda, que no había visto nunca en concierto hasta hace poco, me gustó. Tienen un directo contundente. El batería era frenéticamente fabuloso, uno de los guitarras deslumbraba el personal, Tweedy es brutal … Me entusiasmaron.

No me sorprende la elección cuando recientemente declarabas que el futuro de la música rock pasaba por las bandas «indie».

Si saben hacérselo, sí. Es el único territorio donde la experimentación y la investigación están permitidos. La música comercial va a saco, y no dispone de espacio para experimentar. Es un error. Y es que como dice en Vargas Llosa en alguna entrevista que he leído, la cultura se ha banalizado. El negocio de la música nos toma por subnormales a todos, nos lo da todo mascado, y no es eso. Hace mucho que aprendí, y con el tiempo no ha cambiado, que la industria musical no ejerce una labor cultural, sino crematística. Ellos pretenden hacer caja, y punto. Ocasionalmente, algunas pequeñas compañías han tenido un afán no sólo de lucro, totalmente respetable porque todo el mundo debe ganarse la vida, sino una necesidad cultural. Pero, por desgracia, esta función en el mundo de la música es muy escasa. Los indies tienen la obligación, entre comillas, de experimentar y buscar, lo cual no quiere decir que deban acomodarse en un mundo pequeño en el que no se venden discos pero que les da, porque ellos son seres «guais» y especiales. Sería bonito que los grupos de indie que realmente lo merecen tuvieran cotas de ventas y una difusión importantes. Estaría muy bien, que las cosas bien hechas, bonitas, experimentales, con un fondo cultural, disfrutaran de un reconocimiento, y que las cosas más estúpidas y banales dejaran de copar espacio de mercado. Eso sería lo más bonito.

Unos pecados, todos estos que has citado, que, más allá de la piratería, han llevado a la industria discográfica a la crisis que vive hoy en día.

Es triste pero es así. No han tenido visión de futuro. No han tenido una cierta capacidad de unión para pelear contra las agresiones externas. No han sabido, o no han querido, porque las grandes compañías venden discos y cientos de cosas más, de modo que, si les sale un hijo tonto, lo abandonan y pasan a dedicar su tiempo a un hijo más listo que les dará más dinero. Ante esta situación es el momento para la creatividad, porque la gente se busque la vida, para decir «aquí estamos señores, y hacemos cosas cojonuda, y somos independientes porque no queremos depender de nadie».

Es por todo esto que hace unos años decidiste crear tu propia compañía discográfica, Perro Records?

Yo lo que hago es una doble jugada. A mí me interesa la independencia: hago mis trabajos cuando, dónde, cómo y con quien quiero. Decido todo el trabajo que implica publicar un disco. Y finalmente, cuando ya la he terminado, lo doy a una multinacional para que me lo ponga en las tiendas y me ayude con la promoción. Pero la parte creativa me la reservo absolutamente, controlando también toda la promoción que quiero o no quiero hacer. Una independencia que no sólo intento mantener, sino que lo consigo. Pero no es algo de ahora, desde los tiempos de Los Burros que funciono así.

De alguna manera, Los Burros, e incluso El Último de la Fila, como parte de aquella efervescente escena musical de la Barcelona de inicios de los 80, erais grupos independientes.

Sí, a nuestra manera éramos un grupo «indie», siempre lo digo. El pecado que, supuestamente, cometimos, fue pasar a vender discos y empezar a poder hacer giras serias. Disponer de un mejor equipo, mejor banda y mejores condiciones de trabajo no significa ser un vendido. Indie no es sinónimo de «cutre», sino de independencia, combatividad, autenticidad y singularidad.

Como muestra, los mismos Wilco.

Evidentemente. Que sean un fenómeno internacional significa que deben cambiar su manera de entender la música? No. Que venden mucho, mejor para ellos, pero no han cambiado nada su manera de hacer.

«Lo quiero todo», llamadas en uno de los temas de «Los días intactos». Tenemos que aprender, más en tiempos como los actuales, a disfrutar la vida?

Absolutamente. Cuando canto que lo quiero todo, mi «lo quiero todo», este todo no es material, sino espiritual.

Este «tempus fugit» que vas repitiendo a lo largo de la canción …

Exactamente. Es la búsqueda de una plenitud interior. El mundo exterior es completamente vomitivo, un «comecocos» de puta madre. El mundo material no me interesa una mierda, me aburre y no me motiva nada. A mí me gusta el sol, los ríos, el mar, nadar y montar en bicicleta. Tengo un corazón hippie. Creo que trabajamos demasiado.

¿Cuál sería tu reforma laboral?

Yo haría que la gente trabajara hasta los 55, y que los jóvenes comenzaran cuando quisieran. Que la gente trabajara 30 horas a la semana, pero que trabajara todo el mundo. Si eres mayor y tienes una maestría que quieres seguir impartiendo, sigue voluntariamente, si no, a partir de los 55 a tomar el sol y dedícate vivir la vida (risas).

PRÓXIMOS CONCIERTOS DE MANOLO GARCIA

4 de mayo. Teatro Coliseum, Barcelona. Entradas agotadas.
5 de mayo. Teatro Coliseum, Barcelona. Entradas agotadas.
10 de mayo. Teatro Coliseum, Barcelona. Entradas agotadas.
11 de mayo. Teatro Coliseum, Barcelona. Entradas agotadas.
22 de mayo. Palau de la Música, Barcelona. Entradas agotadas.

Fuente: Nuvol – ENLACE – Traducido con Google Translator