Explosió de solidaritat / Explosión de solidaridad

15.000 persones es mobilitzen al concert ‘Volem acollir’, al Sant Jordi, en favor de l’acollida de migrants i refugiats

Una pacífica explosió de solidaritat va sacsejar el Sant Jordi barceloní la nit d’aquest dissabte. Al crit de «Casa nostra, casa Vostra» i de «Volem acullir», l’acte per les persones refugiades va trencar les fronteres del típic concert solidari per esdevenir una efectiva barreja de música alegre, sentiments i durs discursos (sovint en primera persona) i proclames contra una situació inaguantable que cap dels que podria fer-ho sembla disposat a canviar. Gemma Nierga ho va resumir en un dels seus parlaments dirigint-se al públic: «Estem parlant de coses molt tristes però tots teniu un somriure d’esperança». Sens dubte la paraula esperança li va guanyar el pols a tota la duresa de les situacions exposades i denunciades.

El Sant Jordi es va omplir oferint les seves millors gales per a l’ocasió, les quinze mil entrades (entre els 15 i els 60 euros) s’havien esgotat amb setmanes d’anticipació i a l’ambient es barrejava l’eufòria amb una certa ràbia gens continguda davant la impassibilitat internacional. Jordi Évole va carregar contra la llotja d’autoritats que «no fan res amagats rere l’excusa de les competències quan simplement es tracta d’incompetència». El mateix Évole es va alegrar de veure els quinze mil assistents lluitant per les persones refugiades i migrants: «Això ha de ser, com a mínim, inconstitucional», va afirmar.

El concert estava previst per a les 22 hores però, com coneguts són els embussos previs a qualsevol esdeveniment a la muntanya de Montjuïc, el públic va decidir avançar-se i mitja hora abans al Sant Jordi ja estava pràcticament ple.Sorpresa, preveient-lo (o simplement per casualitat), la Barcelona Gypsy Balcan Orchestra va ocupar a aquesta hora l’escenari animant l’espera amb un ventall de ritmes tremendament contagiosos que van anar dels balls gitanos a les cançons de la guerra espanyola.

Un aperitiu agradable que va desembocar a l’hora anunciada en punt en una performance de la Fura dels Baus (amb tocs de Pink Floyd) evocant camps de refugiats, bombardejos indiscriminats sobre hospitals i migracions massives. El camí de la vetllada estava ja traçat però el públic encara es mostrava fred i distant. Va ser l’anunci de Manolo García amb Lluís Llach el que va despertar el personal del seu sopor. Amb l’ambient ja caldejat pels Pájaros de barro de Garcia, acompanyat amb palmes per tots els presents, va iniciar un ascens que ja no s’aturaria en tota la vetllada.

Paco Ibáñez, acompanyat per Marina Rossell, va evocar Alberti i va enterrar al mar «tots els criminals que han provocat aquesta situació». Macaco va posar el Sant Jordi de peu i ho va fer botar Con la mano levantà «perquè els nostres polítics s’assabentin i facin els canvis que es necessiten per solucionar aquesta situació».

Les primeres llumetes agitant acompassadament (ara són pantalles de mòbil en lloc de les clàssiques espelmes i encenedors) van aparèixer quan un cor català i un altre africà van entonar Que tinguem sort també de Llach.

Es va parlar de racisme, de sexisme, de refugiats, de mort a la Mediterrània, de Síria, de tragèdies humanitàries… entre rock, flamenc, cançó i gospel. Amb mitja hora de retard sobre l’horari previst, just a la mitjanit, es va arribar al punt àlgid, musicalment parlant, de la vetllada quan l’escenari es va inundar de veus conegudes per secundar Joan Manuel Serrat cantant Mediterráneo. Ismael Serrano, Antonio Orozco, Manolo García, Marina Rossell i Sílvia Comes, entre d’altres, van secundar el mestre que es va felicitar per veure «tants implicats en una causa tan humana com és la justícia», perquè acollir els refugiats no és altra cosa que un acte de pura justícia. Serrat va demanar que «aquesta implicació no acabés amb el concert i seguís viva després» mentre els castellers aixecaven quatre pilars i el públic en peu corejava Volem acollir.

Fuente: El País – Miquel Jurado – ENLACE – Foto Anna Achón

Explosión de solidaridad

15.000 personas se movilizan al concierto ‘Queremos acoger’, en el Sant Jordi, en favor de la acogida de migrantes y refugiados

Una pacífica explosión de solidaridad sacudió el Sant Jordi barcelonés la noche de este sábado. Al grito de «Nuestra casa, casa Vuestra» y de «Queremos acoger», el acto por las personas refugiadas rompió las fronteras del típico concierto solidario para convertirse en una efectiva mezcla de música alegre, sentimientos y duros discursos (a menudo en primera persona ) y proclamas contra una situación inaguantable que ninguno de los que podría hacerlo parece dispuesto a cambiar. Gemma Nierga lo resumió en uno de sus parlamentos dirigiéndose al público: «Estamos hablando de cosas muy tristes pero todos tienen una sonrisa de esperanza». Sin duda la palabra esperanza le ganó el pulso a toda la dureza de las situaciones expuestas y denunciadas.

El Sant Jordi se llenó ofreciendo sus mejores galas para la ocasión, las quince mil entradas (entre los 15 y los 60 euros) se habían agotado con semanas de anticipación y al ambiente se mezclaba la euforia con una cierta rabia nada contenida ante la impasibilidad internacional. Jordi Évole cargó contra el palco de autoridades que «no hacen nada escondidos tras la excusa de las competencias cuando simplemente se trata de incompetencia». El mismo Évole se alegró de ver los quince mil asistentes luchando por las personas refugiadas y migrantes: «Esto debe ser, como mínimo, inconstitucional», afirmó.

El concierto estaba previsto para las 22 horas pero, como conocidos son los atascos previos a cualquier evento en la montaña de Montjuïc, el público decidió adelantarse y media hora antes en el Sant Jordi ya estaba prácticamente lleno.

Sorpresa, previéndose el (o simplemente por casualidad), la Barcelona Gypsy Balcan Orchestra ocupó a esta hora el escenario animando la espera con un abanico de ritmos tremendamente contagiosos que fueron los bailes gitanos en las canciones de la guerra española.

Un aperitivo agradable que desembocó a la hora anunciada en punto en una performance de la Fura (con toques de Pink Floyd) evocando campos de refugiados, bombardeos indiscriminados sobre hospitales y migraciones masivas. El camino de la velada estaba ya trazado pero el público todavía se mostraba frío y distante. Fue el anuncio de Manolo García con Lluís Llach lo que despertó el personal de su sopor. Con el ambiente ya caldeado por los Pájaros de barro de García, acompañado con palmas por todos los presentes, inició un ascenso que ya no se detendría en toda la velada.

Paco Ibáñez, acompañado por Marina Rossell, evocó Alberti y enterró en el mar «todos los criminales que han provocado esta situación». Macaco puso el Sant Jordi de pie y lo hizo saltar Con la mano levantá «para que nuestros políticos se enteren y hagan los cambios que se necesitan para solucionar esta situación».

Las primeras luces agitando acompasadamente (ahora son pantallas de móvil en lugar de las clásicas velas y encendedores) aparecieron cuando un corazón catalán y otro africano entonaron Que tengamos suerte también de Llach.

Se habló de racismo, de sexismo, de refugiados, de muerte en el Mediterráneo, de Siria, de tragedias humanitarias … entre rock, flamenco, canción y gospel. Con media hora de retraso sobre el horario previsto, justo a la medianoche, se llegó al punto álgido, musicalmente hablando, de la velada cuando el escenario se inundó de voces conocidas para secundar Serrat cantando Mediterráneo . Ismael Serrano, Antonio Orozco, Manolo García, Marina Rossell y Sílvia Comes, entre otros, secundaron el maestro que se felicitó por ver «tantos implicados en una causa tan humana como es la justicia», porque acoger los refugiados no es otra cosa que un acto de pura justicia. Serrat pidió que «esta implicación no acabara con el concierto y siguiera viva después» mientras los castellers levantaban cuatro pilares y el público en pie coreaba Queremos acoger .