Manolo García: «Seria molt avorrit i indigne sonar sempre igual» / «Seria muy aburrido e indigno sonar siempre igual»

 L’excantant d’El Último de la Fila treu el seu setè disc en solitari, ‘Geometría del rayo’

El mes de gener va fer vint anys que El Último de la Fila va decidir dissoldre’s però també vint anys del primer disc en solitari de Manolo García, Arena en los bolsillos (BMG Ariola / Perro Records, 1998). El dia 16 de març és la data escollida per al llançament del seu setè disc en estudi, Geometria del rayo (Sony Music, 2018), i el començament d’una gira que s’inicia a l’Auditori de Girona els dies 6 i 7 d’abril amb totes les entrades venudes.

Parlar amb Manolo García és fer-ho amb un gran conversador que té les idees clares i que les mostra d’una manera senzilla, planera i propera. Geometria del rayo ha estat gravat de nou a prop de Nova York i amb músics nord-americans comandats per Gerry Leonard, músic que ja va ser a l’anterior disc i gira: “Ell va fer d’enllaç entre el meu magre anglès i l’equip de músics d’allà”. García cultiva un estil personal i intransferible que ha encaixat amb músics de l’altra banda de l’Atlàntic. “Com a productor els dirigieixo a la meva manera i sense intermediaris”, explica, i afegeix: “És el tercer disc que gravo amb músics dels Estats Units i et juro que he estat molt feliç. També ho soc amb els d’aquí, però en aquest cas busco altres felicitats i m’agrada aportar nous sons a les cançons. Seria molt avorrit i indigne per part d’un músic sonar sempre igual”.

Però tal com deia Raimon, qui perd els orígens per identitat, i per això ha volgut afegir un homenatge al rock català dels setanta en dues cançons, “Dime donde estarás” i “Me gustas”, amb les col·laboracions de Jordi SabatésToti Soler i Carles Benavent: «Són artistes a qui he admirat des de sempre, que han deixat un seriós camí de qualitat musical. Em venia molt de gust fer-ho, perquè van significar una explosió musical amb la qual vaig créixer. Ha estat un plaer retre’ls un homenatge sincer i humil». També ha fet una picada d’ullet a Los Rápidos amb “Ruedo rodaré” enregistrant-la amb Antonio Fidel, Josep Lluís Pérez i ell mateix retrobant-se amb la bateria.

Són cançons a través de les quals els seus seguidors podran submergir-se de nou en un univers de paraules rebuscades on cadascú pot treure les seves pròpies lectures: “M’agrada que les cançons facin remoure el cervell i et facin sentir viu. La música serveix per excitar les emocions, per això les meves lletres no han de ser fàcils ni clares. Soc un amant de la llengua i em preocupo de cuidar-la. M’agrada escoltar Adrià Puntí o Quimi Portet per veure com es capbussen en les paraules, fent que siguin explosives o suggerents.”

Manolo García. Foto: Xavier Mercadé

Geometría del rayo és un treball més carregat de mitjos temps que de temes rockers per aixecar estadis: “Amb el anys d’experiència i d’ofici porto més de vint discos i centenars de cançons i ja he fet de tot. Ara simplement em deixo endur. No penso i faig el que em surt”. Deixa la seva part més rockera per als concerts, en una gira que començarà amb un tram d’actuacions en teatres i que a partir de l’estiu continuarà en grans auditoris i estadis: “Estic molt agraït i per això estem treballant perquè tot sigui òptim i que la confiança que han dipositat es vegi recompensada d’una manera lògica”.

A la part de teatres farà un repàs a tota la discografia en solitari, i de Geometría del rayo té previst fer-ne uns deu temes. És justament en directe on Manolo García se sent més feliç: “Crec que he trobat una de les coses per les quals vaig néixer, i la vaig saber molt aviat. Als 13 anys vaig pujar per primer cop a un escenari per cantar ‘All Right Now’ de Free, ‘Who’ll Stop the Rain’ de la Creedence Clearwater Revival… I ja vaig veure clarament que aquell havia de ser el meu espai”.

CASTELLANO:

El ex cantante de El Último de la Fila saca su séptimo disco en solitario, ‘Geometría del rayo’

En enero hizo veinte años que El Último de la Fila decidió disolverse pero también veinte años del primer disco en solitario de  Manolo García , Arena en los bolsillos (BMG Ariola / Perro Records, 1998). El día 16 de marzo es la fecha elegida para el lanzamiento de su séptimo disco en estudio, Geometría del rayo (Sony Music, 2018), y el comienzo de una gira que se inicia en el Auditorio de Girona los días 6 y 7 de abril con todas las entradas vendidas. Hablar con Manolo García es hacerlo con un gran conversador que tiene las ideas claras y que las muestra de una manera sencilla, llana y cercana. Geometría del rayo 

ha sido grabado de nuevo cerca de Nueva York y con músicos norteamericanos comandados por Gerry Leonard, músico que ya fue el anterior disco y gira: «Él hizo de enlace entre mi magro inglés y el equipo de músicos de allí «. García cultiva un estilo personal e intransferible que ha encajado con músicos del otro lado del Atlántico. «Como productor los dirigiré a mi manera y sin intermediarios», explica, y añade: «Es el tercer disco que grabo con músicos de Estados Unidos y te juro que he sido muy feliz. También lo soy con los de aquí, pero en este caso busco otras felicidades y me gusta aportar nuevos sonidos a las canciones. Sería muy aburrido e indigno por parte de un músico sonar siempre igual «.

Pero como decía Raimon, Quien pierde los orígenes por identidad, por lo que ha querido añadir un homenaje al rock catalán de los setenta en dos canciones, «Dime donde estarás» y «Me gustas», con las colaboraciones de Jordi Sabatés , Toti Soler y Carles Benavent : «Son artistas a los que he admirado desde siempre, que han dejado un serio camino de calidad musical. Me apetecía mucho hacerlo, porque significaron una explosión musical con la que crecí. Ha sido un placer rendirles un homenaje sincero y humilde «. También ha hecho un guiño a Los Rápidos con «Ruedo rodaré» grabando con Antonio Fidel, José Luis Pérez y él mismo reencontrándose con la batería.

Son canciones a través de las que sus seguidores podrán sumergirse de nuevo en un universo de palabras rebuscadas donde cada uno puede sacar sus propias lecturas: «Me gusta que las canciones hagan remover el cerebro y te hagan sentir vivo. La música sirve para excitar las emociones, por eso mis letras no serán fáciles ni claras. Soy un amante de la lengua y me preocupo de cuidarla. Me gusta escuchar Adrià Puntí o Quimi Portet para ver cómo se zambullen en las palabras, haciendo que sean explosivas o sugerentes. »
Geometría del rayo es un trabajo más cargado de medios tiempos que de temas rockeros para levantar estadios: «Con años de experiencia y de oficio llevo más de veinte discos y cientos de canciones y ya he hecho de todo. Ahora simplemente me dejo llevar. No pienso y hago lo que me sale «. Deja su parte más rockera para los conciertos, en una gira que comenzará con un tramo de actuaciones en teatros y que a partir del verano continuará en grandes auditorios y estadios: «Estoy muy agradecido y por eso estamos trabajando para que todo sea óptimo y que la confianza que han depositado se vea recompensada de una manera lógica «.

En la parte de teatros hará un repaso a toda la discografía en solitario, y de Geometría del rayo tiene previsto hacer unos diez temas. Es justamente en directo donde Manolo Garcíase siente más feliz: «Creo que he encontrado una de las cosas por las que nací, y la supe muy pronto. A los 13 años subí por primera vez a un escenario para cantar ‘All Right Now’ de Free , ‘Who ll Stop the Rain’ de la Creedence Clearwater Revival … Y ya vi claramente que aquel debía ser mi espacio «.

Fuente: Enderrock – Xavi Mercadé – ENLACE