Quimi Portet: “Sóc un experiment sociològic” / «Soy un experimento sociológico»

Habituats com ens tenia a editar un disc nou cada dos anys, aquesta vegada la gestació del seu Ós bipolar (Quisso Records / Música Global, 2016) s’ha allargat el doble. L’espera, evidentment, ha pagat la pena. Figura determinant de la nostra escena musical, Quimi Portet reapareix amb un treball que des de ja mateix es posiciona com una de les seves millors referències en solitari. Un àlbum lluminós, divers, ple de matisos però de gaudi instantani, en què ha comptat amb les col·laboracions de qui va ser el seu aliat a El Último de la Fila, Manolo García, la seva ànima bessona Joan Miquel Oliver i una de les veus més captivadores del nostre actual cosmos sonor, Núria Graham.

I tot és culpa d’una vella milionària anglesa.
El títol del disc és una casualitat. Estava veient un documental de la BBC sobre milionaris i hi sortia una senyora de Londres que ensenyava casa seva. A la sala d’estar tenia un ós dissecat al qual anomenava Bipolar. El joc de paraules em va fer riure. Una ximpleria que em va fer gràcia. A partir d’aquesta xorrada vaig començar a treballar en la cançó que dóna títol al disc. Una cançó que trobava molt poètica i evocativa. “Ós bipolar” em va donar peu a escriure una lletra també molt poètica i evocativa.

Potser el joc de paraules és una ximpleria, però no deixa de tenir aquell rerefons molt teu.
Potser té aquest punt d’estirar el llenguatge fins als seus límits, en aquest cas sense cap pretensió, perquè l’acudit és molt fàcil. A vegades, com ha passat aquí, és interessant que el procés sigui a la inversa, que sigui el llenguatge el que et forci a tu. Això passa molt en les converses amb els amics regades amb algun licor: el llenguatge es torna el director de la situació. Saber interpretar això i saber-s’hi abandonar, en un marc creatiu com el de la música popular, pot ser molt productiu.

Veus molt la televisió?
Gens ni mica. En absolut. En aquest cas, no estava veient la televisió sinó un documental de la BBC. Veig moltes coses a la pantalla, moltíssimes, però mai la tele que em donen sinó la que em faig jo. Viure alimentant-me del que em subministren els mitjans del moment i estar emprenyat per les mateixes coses que emprenyen a tothom, no em realitza. Sempre m’he rebel·lat contra això.

T’has creat un món particular amb les teves pròpies regles, normes, fílies i fòbies…
Primer, cal destacar que he tingut la sort de poder-me dedicar a la música en una època en què ens va anar molt bé. I sí, m’he fet un món. Sóc un experiment sociològic dirigit per mi mateix. En realitat tots som experiments sociològics, el secret és ser el director de l’experiment o, si més no, el científic en cap del projecte.

En el teu cas, les conclusions de l’experiment no podrien ser més positives.
No ho sé. Això ho hauries de preguntar als meus familiars més propers. Professionalment, sí. He tingut la sort de formar part d’aventures com El Último de la Fila amb què vam vendre molts discos. I en solitari, igual. Sempre envoltat de gent molt bona i fent allò que realment m’interessava. Però insisteixo, he tingut la sort d’haver viscut una època en què l’ofici de músic popular estava molt valorat. Ara els nanos ho tenen més difícil. Ja busquen la manera de sortir-se’n, però actualment és molt més complicat que abans.

Si un músic no fa el que vol, té un problema greu

Un passat que actualment et permet fer el que, com comentes, realment t’interessa, per no dir directament el que et dóna la gana.
No m’agradaria que ningú pensés que sóc un frívol. El meu ofici me’l prenc molt seriosament. Si un dia faig un disc, vull que tingui una gran difusió. Si faig un concert, vull que la gent marxi contenta. I si un dia no sento aquesta pulsió, deixaré de fer discos i concerts. Sí, realment faig el que vull, però si un músic no fa el que vol, té un problema greu. Ens fem músics per això, per fer el que volem. Ja hi ha altres professions que t’obliguen a rutines o et dirigeixen cap a una determinada manera d’actuar. Però si et fas músic, una de les parts del teu ofici és explorar aquesta llibertat. Després, també hi ha una part d’atzar. Conec gent boníssima que no s’ha pogut dedicar professionalment a la música, i d’altres de molt dolents que han venut moltíssims discos.

T’has preguntat mai per què tu sí i altres, no?
No! Intento plantejar-me preguntes que pugui respondre. Si entro en aquests àmbits més metafilosòfics puc acabar amb una pedrada mental considerable. Sóc seriós i penco molt. També he treballat amb gent molt bona. I, per últim, he tingut la sort d’agradar a la gent. Perquè el públic, i això ho hem de tenir clar, mai farà un esforç perquè li agradis.

De fet, un dels objectius de la música pop, que per això és popular, hauria de ser arribar com a més gent millor.
Jo penso que sí. Hi ha altres expressions musicals molt respectables, com podria ser el jazz o músiques progressives, on hi ha una intenció voluntària d’exploració dels límits de la pròpia tècnica. Gèneres que jo respecto i m’interessen molt. Però la música popular té aquesta finalitat d’agradar a la gent, d’arribar a un nombre important de persones. Això jo sempre ho he tingut molt present. En realitat, tota expressió artística té un component vanitós, d’agradar els altres, de saber on ets respecte al proïsme.

T’interessa la psicologia i la psiquiatria?
Gens, no m’ha interessat mai. Com explicava, vaig fer servir la paraula bipolar al títol de la cançó i el disc, perquè en aquell context en què a un ós polar l’anomenaven Bipolar, em va fer riure. Tinc la curiositat que té tothom per saber del funcionament de la ment humana i les seves patologies, però no tinc una inclinació especial per la temàtica.

En canvi, sempre se t’inclou en aquest grup de figures de la nostra escena musical una mica tocats de l’ala… Els Sisa, Riba, Pla, Puntí, Oliver…
En això hi ha molta poesia. Connectem en moltes coses però, si us fixeu, musicalment som molt diferents. Ens uneix un cert sentit de l’humor, això sí. Una mirada irònica cap al propi ofici. Ser d’un país petit com el nostre, fa que les estrelles també siguin minúscules i que, conseqüentment, acceptin l’èxit en el seu ofici amb humilitat. Estic molt content que se’m relacioni amb tots ells, però d’aquí a fer-ne una escola…

Una escola no, però amb en Sisa i l’Oliver comparteixes projecte, el Col·lectiu Eternity. 
Sí. I amb el Pla hem treballat plegats moltes vegades i m’agradaria tornar-ho a fer en el futur. El mateix amb el Puntí. I al Riba l’admiro totalment i completament.

M’agrada la música però també l’ofici de ser músic

Durant l’entrevista estàs repetint tot sovint el terme ofici, un mot que no tots els músics de pop i rock empren per referir-se a la seva feina. 
Per a mi la música és un ofici. Òbviament, té una gènesi emocional i impulsiva. Quan era jove volia ser músic per propulsar-me a aquest món màgic, però amb els anys vas descobrint que per arribar-hi has d’aprendre tot un seguit de coses: l’ofici. I aquest ofici implica des d’escriure cançons, enregistrar-les i actuar en directe, però també fer propaganda, canviar les cordes, limitar la ingesta de productes alcohòlics després dels concerts perquè has de conduir de tornada a casa (perquè un bolo no s’acaba fins que t’estires al llit). M’agrada la música però també l’ofici que has de fer per ser músic.

Expliques que Ós bipolar l’has escrit pensat que era per tu però l’has gravat com si fos un encàrrec. 
Des del 2004 he fet uns quants discos que m’agraden. Quatre àlbums: La Terra és plana (2004), Matem els dimarts i els divendres (2007), Viatge a Montserrat (2009) i Oh my love (2012), que els he gravat dedicant-hi moltes hores. Discos extensos i treballats, però alhora enregistrats amb certa deixadesa. Com si realment no m’importessin.

No renego dels meus anteriors discos però que hi hagués un puntet de deixadesa, potser per semblar més autèntic, s’havia convertit en una rutina

Per què?
Crec que a vegades tendia a pensar que el meu perfeccionisme era un fre. Pedrades que t’agafen. Contràriament, m’he adonat que quan produïa discos per altres músics, els gravava amb molta pulcritud i brillantor… Tant que al final he acabat tenint enveja! No renego dels meus anteriors discos, que m’encanten, però que hi hagués un puntet de deixadesa, potser per semblar més autèntic, s’havia convertit en una rutina. Ós bipolar, exacte, l’he escrit com tots els altres però l’he gravat com si fos un encàrrec d’un amic. I es nota. És un disc menys aspre i més brillant i lluminós.

No és un disc estrictament de pop, però el so és més pop que els anteriors.
És més diàfan. Els anteriors discos eren foscos de composició, però és que també ho eren de gravació. Estic content del resultat obtingut.

Sóc un gran aficionat a la música i aquest és un disc fet per un melòman

Al mateix temps, és un disc eclèctic. Des d’alenades de rock…
Ja ho pots dir, de rock patxangero. Tinc un vessant de rock a l’estil d’Status Quo, i m’encanta. Des de jovenet, sóc un gran aficionat a la música i aquest és un disc fet per un melòman. Que sigui eclèctic, que hi hagi diversos estils, m’agrada. A mi m’agraden els discos que sonen a moltes coses. Un àlbum que soni de principi a fi a rock, a pop o a reggae m’avorreix. N’escolto i sóc fan de gent que treballa així, però jo necessito altres reptes. M’agrada explorar. Amb tot, hi ha la meva veu i les meves lletres, que serien el comú denominador, el que atorga una personalitat concreta a l’obra en el seu conjunt. Quan escoltes una cançó, escoltes, sobretot, una veu.

Sorprenen certes aproximacions que has fet al, molt a l’estil de Brian Eno, minimalisme electrònic. 
Em flipa, el Brian Eno! A l’estudi no em tallo. Si un dia vull gravar unes guitarres molt bèsties, ho faig. Si vull experimentar amb sons electrònics, també. Faig moltes coses, a l’estudi. Algunes les utilitzo i altres, no. Això és el que em permet enregistrar discos eclèctics, i anar cap a una banda o altra. Això és el que m’estimula i em permet treballar en els meus discos amb un mínim d’entusiasme. Perquè, realment, després d’haver fet tants discos en solitari i amb companyia, hi ha el risc d’avorrir-se o xocar contra els teus límits i deprimir-te. Una manera de reconèixer els teus límits però usant-los a favor teu és explorant.

En algun moment puntual m’he dit que plegava, però sempre he tornat al cap de dues setmanes

T’has avorrit mai, amb la música?
En algun moment puntual sí que m’he dit que plegava, però sempre he tornat al cap de dues setmanes. A vegades agafo la moto i foto el camp. Però sempre acabo retornant a l’estudi, perquè m’agrada i apassiona. Si no em dediqués a la música professionalment, molt probablement seria el meu hobby. De la mateixa manera que hi ha gent que fa la Torre Eiffel amb escuradents, jo faria discos. Amb tot, sempre he intentat que la música no sigui una obligació. És una obligació fer entrevistes, que les faig i, sincerament, m’encanta, però escriure o gravar una cançó per a mi no ha estat mai una obligació o pressió.

Has comentat que ets un gran aficionat a la música. Continues tenint curiositat per descobrir grups nous?
No, en absolut. M’ha passat aquesta il·lusió. Passa que, de tant en tant, en descobreixo algun. Tinc una filla de 22 anys que també és molt aficionada a la música i ella em va ensenyant coses. De bandes noves que m’agraden citaria a Foals i London Grammar. Sí que últimament tinc curiositat per redescobrir clàssics del rock dels seixanta i setanta.

El més important de la música dels Beatles sóc jo

La música és com un viatge d’anada i tornada. De jove descobreixes uns grups que marquen els teus gustos i a partir d’aquests vas ampliant el ventall. Però al final, per molta cosa nova que descobreixis, sempre acabes retornant al punt de sortida. 
Tinguem l’edat que tinguem, tots tindrem els nostres clàssics particulars, que ens agraden ja no només per la seva música sinó pels records que evoquen. A mi els Beatles sempre em faran pensar en la meva mare. Independentment de com van ser de bons, aquell és un so que em remet a la meva infància. La música amb què vaig créixer i em va fer somiar que em volia dedicar a això. El més important de la música dels Beatles sóc jo. El poder evocador, això és el més maco de la música popular: com la gent se la fa seva.

Parlaves de com una veu marca una cançó. A Ós bipolar en Manolo García canta a “Roda el món” i encara que el tema no té res a veure amb què fèieu plegats, escoltant-la és impossible no pensar en El Último de la Fila. 
És lògic. La veu del Manolo té molta força, és especial i està vinculada a moltes cançons que tots coneixem. Amb això està tot dit. La música són faves contades.

Acabes de publicar disc nou en solitari, però els últims mesos també han vingut molt marcats pel teu retrobament amb el Manolo i la recuperació i revisió del vostre llegat amb els vostres grups pre El Último de la Fila: Los Burros i Los Rápidos.
Ha estat una feina esgotadora, però alhora ens hem divertit moltíssim. La reunió va començar perquè, al garatge de casa, vaig trobar unes cintes de l’última gira, de l’any 1995, de El Último de la Fila. Ens vam reunir per veure si podíem mesclar tot allò i publicar-lo. Després vam decidir gravar tot el material de Los Burros una altra vegada. I, finalment, gravar també altra vegada tot de material dispers que hi havia de Los Rápidos. Han estat vuit mesos d’estudi, en els quals ens hem vist cada dia hores i hores. Una experiència increïble. Amb el Manolo no hem perdut mai el contacte, però feia molt que no treballàvem plegats tan seguit i tan intensament. I ha estat un plaer.

Un viatge nostàlgic?
No. Em poso més nostàlgic quan treballo en la meva carrera en solitari, perquè em fa pensar en mi i en el meu passat. Quan treballo amb el Manolo ràpidament es recrea l’ambient de l’època i em torno un inconscient. I trobo que en les gravacions que hem fet de Los Burros i Los Rápidos es nota que no és un treball nostàlgic, sinó una desbarrada actual.

Els meus discos són una evasió, però rere aquesta fugida m’amago jo

En canvi, Ós bipolar sí que té un cert to melangiós.
Sí, no puc negar-ho. No puc ocultar que vaig fent anys. És un disc lluminós però té una part d’enyorança. Hi ha una cosa que es diu passat. Ja ho deia en una cançó: quan ets jove el passat és molt petit i el futur immens. Però quan et vas fent gran el passat és immens i el futur incert. Vés a saber. Tinc previst viure 300 anys, però el normal és que en visqui menys. És normal sentir melangia pel passat, per les persones que ja no hi són i les coses que ja no tornaran a passar. Però també hi ha il·lusió pel futur i per conviure amb la gent que ha arribat, com els fills. Però no puc dissimular, sóc el que sóc i sóc com sóc. Els meus discos són una evasió, però rere aquesta fugida m’amago jo.

Ets d’una generació que no intuïa el rock en la vellesa i aquí estàs, a 58 anys.
Està ben plantejat. A la meva edat continuo fent rock, però m’he de replantejar la fórmula amb cadascun dels meus discos, perquè ni sóc jove ni vull fer veure que ho sóc. Cada vegada que em poso a escriure m’he de reinterpretar i he de reinterpretar la música que faig, sonar honest i que el que canto em representi amb les meves circumstàncies. També és bo per a la salut mental estar constantment replantejant-te qui ets, on ets i quin espai ocupes en aquest ofici. Tot i que la vida és incomprensible i, en el fons, res de tot això té sentit.

Entre la gent que està arribant al món de la música trobem la Núria Graham, una de les veus més especials de la nostra escena musical, que ha col·laborat en el disc cantant al tema “Daisy (Al·leluia)”.
La conec de fa temps, perquè tots dos vivim a Vic, som veïns i l’he vista actuar moltes vegades. De la Núria no només destacaria la seva veu. És una artista increïble que ho té tot. Té un talent innat però també la voluntat. Serà una creadora fora de sèrie, n’estic segur. La seva aportació al disc és preciosa. És una col·laboració molt breu, un minut al final del tema, però espectacular. La va clavar a la primera. Els que estàvem a l’estudi ens vam emocionar escoltant-la.

I amb el Joan Miquel Oliver quina conya que us porteu. Si tu vas mesclar i fer de “assessor vocal” del seu disc Pegàsus (2015), ara ell et torna el favor fent de “assessor vocal” d’aquest Ós bipolar.
I ha posat cors i guitarres en algunes cançons. Amb l’Oliver som ànimes bessones. Un músic espectacular, amb un talent descomunal i una humilitat increïble. M’encanta ser el seu amic. Generacionalment ens separen gairebé vint anys (puntualitzar que ell és el jove), però ens ho passem molt bé plegats. Compartim l’ofici però també la il·lusió per viure fora de l’ofici. Som amics de veritat. Com també em passa amb el Manolo. Amb ell també som amics que quan no estem tocant plegats trobem coses per fer i per riure.

Hem tingut ofertes per tornar amb El Último de la Fila, però aquí els caps som nosaltres i les úniques propostes que escoltem són les nostres

Ara que us heu trobat per revifar puntualment Los Burros i Los Rápidos, quantes ofertes heu tingut per tornar amb El Último de la Fila?
Hem tingut ofertes per tornar amb El Último de la Fila, però aquí els caps som nosaltres i les úniques propostes que escoltem són les nostres.

Fuente: El Nacional.Cat – ENLACE – Oriol Rodríguez  Foto: Sergi Alcázar  Barcelona. Domingo, 24 de abril de 2016

En Castellano:

Habituados como nos tenía a editar un disco nuevo cada dos años, esta vez la gestación de su Oso bipolar (Tango Records / Música Global, 2016) se ha alargado el doble. La espera, evidentemente, ha valido la pena. Figura determinante de nuestra escena musical, Quimi Portet reaparece con un trabajo que desde ya mismo se posiciona como una de sus mejores referencias en solitario. Un álbum luminoso, diverso, lleno de matices pero de disfrute instantáneo, en el que ha contado con las colaboraciones de quien fue su aliado en El Último de la Fila, Manolo García, su alma gemela Joan Miquel Oliver y una de las voces más cautivadoras de nuestro actual cosmos sonoro, Núria Graham.

Y todo es culpa de una vieja millonaria inglesa.
El título del disco es una casualidad. Estaba viendo un documental de la BBC sobre millonarios y salía una señora de Londres que enseñaba su casa. En la sala de estar tenía un oso disecado al que llamaba Bipolar. El juego de palabras me hizo reír. Una tontería que me hizo gracia. A partir de esta chorrada empecé a trabajar en la canción que da título al disco. Una canción que encontraba muy poética y evocativa. «Oso bipolar» me dio pie a escribir una letra también muy poética y evocativa.

Tal vez el juego de palabras es una tontería, pero no deja de tener ese trasfondo mucho de ti.
Quizás tiene este punto de estirar el lenguaje hasta sus límites, en este caso sin ninguna pretensión, porque el chiste es muy fácil. A veces, como ha ocurrido aquí, es interesante que el proceso sea a la inversa, que sea el lenguaje lo que te fuerce a ti. Esto pasa mucho en las conversaciones con los amigos regadas con algún licor: el lenguaje se vuelve el director de la situación. Saber interpretar esto y saber se abandonó, en un marco creativo como el de la música popular, puede ser muy productivo.

Voces mucho la televisión?
Para nada. En absoluto. En este caso, no estaba viendo la televisión sino un documental de la BBC. Veo muchas cosas en la pantalla, muchísimas, pero nunca la tele que me dan sino la que me hago yo. Vivir alimentándose de lo que me suministran los medios del momento y estar enfadado por las mismas cosas que molestan a todo el mundo, no me realiza. Siempre me he rebelado contra esto.

Te has creado un mundo particular con tus propias reglas, normas, filias y fobias …
Primero, hay que destacar que he tenido la suerte de poder dedicarme a la música en una época en que nos fue muy bien. Y sí, me he hecho un mundo.Soy un experimento sociológico dirigido por mí mismo. En realidad todos somos experimentos sociológicos, el secreto es ser el director del experimento o, cuando menos, el científico en jefe del proyecto.

En tu caso, las conclusiones del experimento no podrían ser más positivas.
No lo sé. Esto lo deberías preguntar a mis familiares más cercanos.Profesionalmente, sí. He tenido la suerte de formar parte de aventuras como El Último de la Fila con que vendimos muchos discos. Y en solitario, igual.Siempre rodeado de gente muy buena y haciendo lo que realmente me interesaba. Pero insisto, he tenido la suerte de haber vivido una época en que el oficio de músico popular estaba muy valorado. Ahora los chicos lo tienen más difícil. Ya buscan la manera de salir adelante, pero actualmente es mucho más complicado que antes.

Si un músico no hace lo que quiere, tiene un problema grave

Un pasado que actualmente te permite hacer lo que, como comentas, realmente te interesa, por no decir directamente lo que te da la gana.
No me gustaría que nadie pensara que soy un frívolo. Mi oficio me lo tomo muy en serio. Si un día hago un disco, quiero que tenga una gran difusión. Si hago un concierto, quiero que la gente se vaya contenta. Y si un día no siento esa pulsión, dejaré de hacer discos y conciertos. Sí, realmente hago lo que quiero, pero si un músico no hace lo que quiere, tiene un problema grave.Nos hacemos músicos por eso, para hacer lo que queremos. Ya hay otras profesiones que te obligan a rutinas o te dirigen hacia una determinada manera de actuar. Pero si te haces músico, una de las partes de tu oficio es explorar esta libertad. Después, también hay una parte de azar. Conozco gente buenísima que no se ha podido dedicar profesionalmente a la música, y otros muy malos que han vendido muchísimos discos.

Te has preguntado alguna vez por qué tú sí y otros no?
No! Intento plantearme preguntas que pueda responder. Si entro en estos ámbitos más metafilosòfics puedo acabar con una pedrada mental considerable. Soy serio y penco mucho. También he trabajado con gente muy buena. Y, por último, he tenido la suerte de agradar a la gente. Para que el público, y eso lo tenemos que tener claro, nunca hará un esfuerzo para que le gustes.

De hecho, uno de los objetivos de la música pop, que por eso es popular, debería ser llegar como más gente mejor.
Yo pienso que sí. Hay otras expresiones musicales muy respetables, como podría ser el jazz o músicas progresivas, donde hay una intención voluntaria de exploración de los límites de la propia técnica. Géneros que yo respeto y me interesan mucho. Pero la música popular tiene este fin de agradar a la gente, de llegar a un número importante de personas. Esto yo siempre lo he tenido muy presente. En realidad, toda expresión artística tiene un componente vanidoso, de agradar a los demás, de saber dónde estás respecto al prójimo.

Te interesa la psicología y la psiquiatría?
Nada, no me ha interesado nunca. Como explicaba, utilicé la palabra bipolar al título de la canción y el disco, porque en ese contexto en el que a un oso polar le llamaban Bipolar, me hizo reír. Tengo la curiosidad que tiene todo el mundo para saber del funcionamiento de la mente humana y sus patologías, pero no tengo una inclinación especial por la temática.

En cambio, siempre se te incluye en este grupo de figuras de nuestra escena musical un poco tocados del ala … Los Sisa, Riba, Plan, Puntí, Oliver …
En esto hay mucha poesía. Conectamos en muchas cosas pero, si os fijáis, musicalmente somos muy diferentes. Nos une un cierto sentido del humor, eso sí. Una mirada irónica hacia el propio oficio. Ser de un país pequeño como el nuestro, hace que las estrellas también sean minúsculas y que, consecuentemente, acepten el éxito en su oficio con humildad. Estoy muy contento de que se me relacione con todos ellos, pero de ahí a hacer una escuela …

Una escuela no, pero con Sisa y Oliver compartes proyecto, el Colectivo Eternity. 
Sí. Y con el Plan hemos trabajado juntos muchas veces y me gustaría volverlo a hacer en el futuro. Lo mismo con el Puntí. Y en Riba lo admiro totalmente y completamente.

Me gusta la música pero también el oficio de ser músico

Durante la entrevista estás repitiendo a menudo el término oficio, una palabra que no todos los músicos de pop y rock emplean para referirse a su trabajo. 
Para mí la música es un oficio. Obviamente, tiene una génesis emocional e impulsiva. Cuando era joven quería ser músico para propulsarse a este mundo mágico, pero con los años vas descubriendo que para llegar tienes que aprender una serie de cosas: el oficio. Y este oficio implica desde escribir canciones, grabarlas y actuar en directo, pero también hacer propaganda, cambiar las cuerdas, limitar la ingesta de productos alcohólicos después de los conciertos porque tienes que conducir de vuelta a casa (porque un bolo no se ‘termina hasta que te estiras en la cama). Me gusta la música pero también el oficio que tienes que hacer para ser músico.

Explicas que Oso bipolar lo has escrito pensado que era para ti pero la has grabado como si fuera un encargo. 
Desde 2004 he hecho unos cuantos discos que me gustan. Cuatro álbumes:La Tierra es plana (2004), Matamos los martes y los viernes (2007), Viaje en Montserrat (2009) y Oh my love (2012), que los he grabado dedicando muchas horas. Discos extensos y trabajados, pero a la vez grabados con cierta dejadez. Como si realmente no me importa.

No reniego de mis anteriores discos pero que hubiera un puntito de dejadez, quizá por parecer más auténtico, se había convertido en una rutina

¿Por qué?
Creo que a veces tendía a pensar que mi perfeccionismo era un freno.Pedradas que te cogen. Contrariamente, me he dado cuenta de que cuando producía discos para otros músicos, los grababa con mucha pulcritud y brillo … Tanto que al final he acabado teniendo envidia! No reniego de mis anteriores discos, que me encantan, pero que hubiera un puntito de dejadez, quizá por parecer más auténtico, se había convertido en una rutina. Oso bipolar , exacto, lo he escrito como todos los demás pero el he grabado como si fuera un encargo de un amigo. Y se nota. Es un disco menos áspero y más brillante y luminoso.

No es un disco estrictamente de pop, pero el sonido es más pop que los anteriores.
Es más diáfano. Los anteriores discos eran oscuros de composición, pero es que también lo eran de grabación. Estoy contento del resultado obtenido.

Soy un gran aficionado a la música y este es un disco hecho por un melómano

Al mismo tiempo, es un disco ecléctico. Desde bocanadas de rock …
Ya lo puedes decir, de rock patxangero. Tengo una vertiente de rock al estilo de Status Quo, y me encanta. Desde jovencito, soy un gran aficionado a la música y este es un disco hecho por un melómano. Que sea ecléctico, que haya varios estilos, me gusta. A mí me gustan los discos que suenan a muchas cosas. Un álbum que suene de principio a fin a rock, pop o reggae me aburre.Escucho y soy fan de gente que trabaja así, pero yo necesito otros retos. Me gusta explorar. Con todo, hay mi voz y mis letras, que serían el común denominador, lo que otorga una personalidad concreta a la obra en su conjunto. Cuando escuchas una canción, escuchas, sobre todo, una voz.

Sorprenden ciertas aproximaciones que has hecho en el, muy al estilo de Brian Eno, minimalismo electrónico. 
Me flipa, el Brian Eno! En el estudio no me corto. Si un día quiero grabar unas guitarras muy bestias, lo hago. Si quiero experimentar con sonidos electrónicos, también. Hago muchas cosas, al estudio. Algunas las utilizo y otros, no. Esto es lo que me permite grabar discos eclécticos, e ir hacia un lado u otro. Esto es lo que me estimula y me permite trabajar en mis discos con un mínimo de entusiasmo. Porque, realmente, después de haber hecho tantos discos en solitario y con compañía, existe el riesgo de aburrirse o chocar contra tus límites y deprimirte. Una manera de reconocer tus límites pero usándolos a tu favor es explorando.

En algún momento puntual me he dicho que plegaba, pero siempre he vuelto al cabo de dos semanas

Te has aburrido, con la música?
En algún momento puntual sí me he dicho que plegaba, pero siempre he vuelto al cabo de dos semanas. A veces cojo la moto y foto el campo. Pero siempre acabo volviendo al estudio, porque me gusta y apasiona. Si no me dedicara a la música profesionalmente, muy probablemente sería mi hobby.Del mismo modo que hay gente que hace la Torre Eiffel con palillos, yo haría discos. Con todo, siempre he intentado que la música no sea una obligación.Es una obligación hacer entrevistas, que las haya y, sinceramente, me encanta, pero escribir o grabar una canción para mí no ha sido nunca una obligación o presión.

Has comentado que eres un gran aficionado a la música. Sigues teniendo curiosidad por descubrir grupos nuevos?
No, en absoluto. Me ha pasado esta ilusión. Sucede que, de vez en cuando, en descubro alguno. Tengo una hija de 22 años que también es muy aficionada a la música y ella me enseñando cosas. De bandas nuevas que me gustan citaría a Foals y London Grammar. Sí que últimamente tengo curiosidad por redescubrir clásicos del rock de los sesenta y setenta.

Lo más importante de la música de los Beatles soy yo

La música es como un viaje de ida y vuelta. De joven descubres unos grupos que marcan tus gustos ya partir de estos vas ampliando el abanico. Pero al final, por mucha cosa nueva que descubras, siempre acabas volviendo al punto de salida. 
Tengamos la edad que tengamos, todos tendremos nuestros clásicos particulares, que nos gustan ya no sólo por su música sino por los recuerdos que evocan. A mí los Beatles siempre me harán pensar en mi madre.Independientemente de cómo fueron buenos, aquel es un sonido que me remite a mi infancia. La música con la que crecí y me hizo soñar que me quería dedicar a esto. Lo más importante de la música de los Beatles soy yo.El poder evocador, eso es lo más bonito de la música popular: como la gente se la hace suya.

Hablabas de cómo una voz marca una canción. A Oso bipolarManolo García canta en «Rueda el mundo» y aunque el tema no tiene nada que ver con que hicisteis juntos, escuchándola es imposible no pensar en El Último de la Fila. 
Es lógico. La voz del Manolo tiene mucha fuerza, es especial y está vinculada a muchas canciones que todos conocemos. Con eso está todo dicho. La música son habas contadas.

Acabas de publicar disco nuevo en solitario, pero los últimos meses también han venido muy marcados por tu reencuentro con Manolo y la recuperación y revisión de su legado con vuestros grupos pre El Último de la Fila: Los Burros y Los Rápidos.
Ha sido un trabajo agotador, pero a la vez nos hemos divertido muchísimo.La reunión comenzó porque, en el garaje de su casa, encontré unas cintas de la última gira, del año 1995, de El Último de la Fila. Nos reunimos para ver si podíamos mezclar todo aquello y publicarlo. Después decidimos grabar todo el material de Los Burros otra vez. Y, finalmente, grabó también otra vez todo de material disperso que había de Los Rápidos. Han sido ocho meses de estudio, en los que nos hemos visto cada día horas y horas. Una experiencia increíble. Con Manolo no hemos perdido el contacto, pero hacía mucho que no trabajábamos juntos tan seguido y tan intensamente. Y ha sido un placer.

Un viaje nostálgico?
No. Me pongo más nostálgico cuando trabajo en mi carrera en solitario, porque me hace pensar en mí y en mi pasado. Cuando trabajo con Manolo rápidamente se recrea el ambiente de la época y me vuelvo un inconsciente. Y creo que en las grabaciones que hemos hecho de Los Burros y Los Rápidos se nota que no es un trabajo nostálgico, sino una desbarrada actual.

Mis discos son una evasión, pero tras esta huida me escondo yo

En cambio, Oso bipolar sí tiene un cierto tono melancólico.
Sí, no puedo negarlo. No puedo ocultar que voy haciendo años. Es un disco luminoso pero tiene una parte de añoranza. Hay algo que se llama pasado. Ya lo decía en una canción: cuando eres joven el pasado es muy pequeño y el futuro inmenso. Pero cuando te vas haciendo mayor el pasado es inmenso y el futuro incierto. A saber. Tengo previsto vivir 300 años, pero lo normal es que en viva menos. Es normal sentir melancolía por el pasado, por las personas que ya no están y las cosas que ya no volverán a pasar. Pero también hay ilusión por el futuro y para convivir con la gente que ha llegado, como los hijos. Pero no puedo disimular, soy lo que soy y soy como soy. Mis discos son una evasión, pero tras esta huida me escondo yo.

Eres de una generación que no intuía el rock en la vejez y aquí estás, a 58 años.
Está bien planteado. A mi edad sigo haciendo rock, pero me tengo que replantear la fórmula con cada uno de mis discos, porque ni soy joven ni quiero hacer ver que lo soy. Cada vez que me pongo a escribir me he de reinterpretar y he de reinterpretar la música que hago, sonar honesto y que lo que canto me represente con mis circunstancias. También es bueno para la salud mental estar constantemente replanteándose tiene quién eres, dónde estás y qué espacio ocupas en este oficio. Aunque la vida es incomprensible y, en el fondo, nada de esto tiene sentido.

Entre la gente que está llegando al mundo de la música encontramos Núria Graham, una de las voces más especiales de nuestra escena musical, que ha colaborado en el disco cantando el tema «Daisy (Aleluya)».
La conozco hace tiempo, porque los dos vivimos en Vic, somos vecinos y la he visto actuar muchas veces. De Nuria no sólo destacaría su voz. Es una artista increíble que lo tiene todo. Tiene un talento innato pero también la voluntad.Será una creadora fuera de serie, estoy seguro. Su aportación al disco es preciosa. Es una colaboración muy breve, un minuto al final del tema, pero espectacular. La clavó a la primera. Los que estábamos en el estudio nos emocionamos escuchándola.

Y con el Joan Miquel Oliver qué cachondeo que os lleváis. Si tú vas mezclar y hacer de «asesor vocal» de su disco Pegasus (2015), ahora él te devuelve el favor haciendo de «asesor vocal» de esteOso bipolar .
Y ha puesto corazones y guitarras en algunas canciones. Con Oliver somos almas gemelas. Un músico espectacular, con un talento descomunal y una humildad increíble. Me encanta ser su amigo. Generacionalmente nos separan casi veinte años (puntualizar que él es el joven), pero nos lo pasamos muy bien juntos. Compartimos el oficio pero también la ilusión por vivir fuera del oficio. Somos amigos de verdad. Como también me pasa con Manolo. Con él también somos amigos que cuando no estamos tocando juntos encontramos cosas para hacer y para reír.

Hemos tenido ofertas para volver con El Último de la Fila, pero aquí los jefes somos nosotros y las únicas propuestas que escuchamos son nuestras

Ahora que se ha visto para reavivar puntualmente Los Burros y Los Rápidos, cuántas ofertas ha tenido para volver con El Último de la Fila?
Hemos tenido ofertas para volver con El Último de la Fila, pero aquí los jefes somos nosotros y las únicas propuestas que escuchamos son nuestras.